Hotelijerstvo
- Vrsta i nivo studija: Osnovne akademske
- Nastavnik:
dr Marina Vesić
- Status predmeta: Obavezan
- Broj ESPB: 4
- Semestar: VIII
- Broj časova: 2+1+2
Formiranje odnosa prema hotelijerstvu kao delatnosti od ključnog značaja za razvoj turizma i turističke privrede; shvatanje značaja hotelijerstva za ukupan društveno-ekonomski razvoj privrede određene teritorije (mesta, regiona, zemlje).
Sticanje znanja o prostornim, tehničko-tehnološkim, organizaciono procesnim i ekonomskim specifičnostima hotelijerstva kao privredne delatnosti; razumevanje tržišne dimenzije hotelijerstva i nužnosti različitih oblika njegovog ispoljavanja u praksi; razumevanje i upravljanje instrumentima poslovanja u hotelijerstvu.
Teorijska nastava
Osnovni pojmovi u hotelijerstvu; Podela ugostiteljskih objekata.; Kapacitet ugostiteljskih objekata; Kategorizacija ugostiteljskih objekata; Funkcionalna podela hotelskog prostora; Organizaciono-kadrovski aspekt poslovanja u hotelu; Ekonomski aspekt poslovanja u hotelu; Savremeni trendovi u međunarodnom hotelijerstvu
Studijski istraživački rad
Analiza osnovnih komponenti hotelskog proizvoda na konkretnim primerima iz domaće i međunarodne prakse; Razrada pojedinih elemenata definicija dve osnovne grupacije ugostiteljskih objekata na osnovu konkretnih primera; Praktičan značaj sistematizacije i razvrstavanja ugostiteljskih objekata - analize slučajeva i diskusija
1) Kosar, Lj.: Hotelijerstvo – teorija i praksa, Viša hotelijerska škola, Beograd, 2002.
2) Čačić, K.: Poslovanje hotelskih preduzeća, Čigoja, Beograd, 1995.
Povežimo se putem socijalnih mreža
RSS Email Facebook Twitter Calendar