Аграрна географија

  • Врста и ниво студија: Основне академске
  • Наставник: др Микица Сибиновић
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 4
  • Семестар: V
  • Број часова: 2+1

Сазнавање својстава просторне организације појединих грана пољопривреде у свету. Анализа природних, друштвених и економских фактора који обликују размештај и одлике пољопривредне производње. Поимање значаја проблема исхране и глади у карактеристичним областима света.

Упознавање студената са улогом пољопривреде у обликовању географског простора. Стицање знања о неопходним условима за пољопривредну производњу и њен просторни размештај. Студенти ће моћи да разумеју, опишу и објасне пољопривредну делатност на различитим просторним нивоима – од локалног, до глобалног.

Предавања:
(1) Увод – Аграрна географија – дефиниција, предмет проучавања, методе истраживања; (2-3) Аграрно-географске теорије – економски, бихејвиористички и интегрисани приступи; (4) Пољопривреда – дефиниција, подела, функције и специфичности пољопривредне производње; (5-6) Физичко-географски услови пољопривреде – рељеф, клима, воде, земљиште; (7-8) Друштвено-географски и социо-економски услови и пољопривреда – становништво, сеоска насеља и атари, градска насеља – аграрна тржишта; власништво, парцелација и искоришћавање земљишта; агротехничке и агрохемијске мере; (9) Аграрни простор – појам аграрног простора, проблеми диференцирања и принципи омеђавања аграрног простора; (10) Просторна организација биљне производње – земљорадња и њене границе; географски размештај ратарства, воћарства, виноградарства и осталих грана земљорадње; шумарство; (11) Просторна организација сточарства – врсте стоке и значај сточарства; типичне области гајења стоке; типови сточарства и улога меса у људској исхрани; (12) Лов и риболов – Историјски развој и савремени значај лова; типови и значај риболова; главни риболовни ареали Светског мора; рибогојство; (13-14) Феномен глади у свету – Неравномеран размештај и недостатак хране у свету; узроци глади; просторна променљивост глобалног ''појаса глади''; неквалитетна исхрана; (15) Типови и типологија пољопривреде.
Вежбе:
Самосталан истраживачки рад – израда методолошки комплексних радова о аграрно-географским карактеристикама задатих територијалних јединица: а) Анализа природних услови за развој пољопривреде; б) Анализа друштвених услови за развој пољопривреде; в) Анализа просторног размештаја биљне производње; г) Анализа просторног размештаја сточне производње; д) Агротехничке и агрохемијске мере у пољопривреди; ђ) Аграрно тржиште; е) Синтезно закључивање о одликама и перспективама пољопривредне производње.

В. Ђурић: Економска географија, Научна књига, Београд, 1980.
Ј. Динић: Економска географија, Економски факултет, Београд, 1994.
А. Малић, И. Црквенчић: Аграрна географија, Школска књига, Загреб, 1988.
М. Степић, Б. Јаћимовић: Основе аграрне географије, Јантар-група, Београд, 2006.